2008-01-14

Krátce o Iwagumi

Po nějaké době přináším krátký postřeh ze surfování po zahraničních diskuzních fórech, kde jsem narazil na vysvětlení pojmu Iwagumi, který se v souvislosti s aquascapingem občas objevuje.


Iwagumi představuje koncept, kdy je použito k vytvoření layoutu pouze kamenů. Iwagumi by se dalo volně přeložit jako formace kamenů. Aquascape dle Iwagumi má triangulární layout, kde k centrálnímu kameni směřují menší. Prostor bývá zaplněn rostlinami nižšího nebo kobercovitého vzrůstu. Doplňkem pak jsou hejnovité drobné ryby (tetry, rasbory).

Velmi běžným stylem je Sanzon Iwagumi, kdy je použitou pouze tří kamenů, které odráží formaci triády Budhhových kamenů (centrální kámen reprezentující Budhhu a zbývající dva jeho učedníky).



4 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Postřehů a článků by mohlo být více, ale díky aspoň za to co tu zatím je...

V31 řekl(a)...

Casove jsem na tom dost bidne, tak jde vsechno pomalu. Diky za podporu.

Anonymní řekl(a)...

Postřehů v češtině je k tomuto tématu bohužel velmi málo a i když by podle mě o tuto tématiku mělo dost lidí zájem odradí je to, že všechny informace jsou buď v angličtině, nebo co hůř v japonské hatlamatilce. Tenhle web mi přijde tak nějak jako "světlo na konci tunelu" :-)

Bez alespoň přibližných informací je to metoda pokus/omyl a to se může občas vcelku prodražit bez kýžených výsledků...

V31 řekl(a)...

Jak rikam, snaha by byla, ale ten cas :)

Vicemene sam cerpam z anglickych zdroju nebo vlastnich zkusenosti, kterych je porad malo. A hlavne teda bojuju s casem a obcas prachama :)

Ted chystam dalsi nadrz, ktera uz by mohla byt i urcitym guidem step-by-step k nature akvariu. Ale za jak dlouho ji budu realizovat, to nevim. Kazdopadne navrh, nadrz mam a i vybaveni uz plusminus kupim. Uvidime..