2007-09-20

Hemianthus micranthemoides

Po dlouhé době vám přináším článek o poměrně nenáročné a přesto úchvatné rostlině Hemianthus micranthemoides. Její kouzlo se skrývá ve schopnosti tvořit svěže zelené neprostupné houštiny, které jsou rájem sladkovodních krevetek nebo drobných rybek a často bývají jedním ze stavebních kamenů aquascapingu.

Abychom si přiblížili její původ, zkusil jsem na Internetu pátrat, odkud vlastně Hemianthus micranthemoides je. Ačkoliv některé zdroje tvrdí, že pochází ze Západní Indie, její skutečný původ je ve Střední Americe. A aby informace byly kompletní, měli bychom si uvést druhé jméno, pod kterým můžete rostlinu koupit v obchodech. Hemianthus micranthemoides bývá také označen štítkem s názvem Micranthemum micranthemoides.

Důležitým bodem tohoto článku, kterému budeme věnovat pozornost, je údržba vzhledu rostliny stříháním. A to z důvodu nežádoucího růstu rostliny při nepravidelných zásazích do jejího vývoje. Hemianthus micranthemoides je rostlina vhodná víceméně do všech částí akvária, samozřejmě s ohledem na jeho velikost. Může posloužit jako kobercová rostlina ve velké nádrži, jako zelené pozadí v menších akváriích nebo jako výplň střední části dna od malých po velké nádrže.

Můj Hemmianthus m. po sestříhu

Hemianthus micranthemoides se prodává povětšinou v emerzní podobě v košíčkách po několika stoncích. Emerzní forma se od submerzní liší ve stavbě listů, jsou malé a barevně nevýrazné, i stonků, ty jsou tenké, křehké a lehce pokroucené. Po vybalení rostliny z košíčku je třeba odstranit opatrně vatu z kořenů a jednotlivé stonky od sebe oddělit. Pro sázení je vhodné si rostlinu připravit tak, abyste měli stonky srovnané podle velikosti a ty následně rozřadili do skupinek po třech až pěti kusech dle výšky. Takto vytvořené minitrsy není možné sázet rukama pro jejich drobnost. Nejvhodnějším nástrojem se tak stává pinzeta. Rostlinky se sází od sebe tak daleko, abyste po jejich růstu byli schopni keř zahustit odrostlými vrcholy, které získáte při stříhání. Díky této technice není nutné kupovat rostlin mnoho. Další výhodou je poskytnutí světla spodním patrům, a tím podpoření rostliny v jejím počátečním uchycení. Rostlina se nejlépe sází do jemného substrátu. Křemičitý štěrk není překážkou, protože většinu živin čerpá Hemianthus micranthemoides hlavně z vody.

Zřejmě nejvíce vás zajímá, jakým způsobem se o rostlinu starat. Údržba není vcelku složitá. Pravidelné hnojení je nutností. Pokud rostlině něco chybí, dá o sobě vědět za krátký čas zbarvením listů nebo pomalejším růstem s případnými deformacemi listů. Proto nenechte nic náhodě a živiny doplňujte pravidelně. Stejně jako správnou “výživu” potřebuje Hemianthus micranthemoides i dostatečné světlo, které zaručí menší rozestupy mezi jednotlivými patry listů. Jestliže rostlina trpí nedostatkem světla, dá vám větší práci dosáhnout neprostupné houštiny. Osobně jsem rostlině poskytoval osvětlení 0,6 W/l a jednotlivá patra listů byla od sebe vzdálená okolo jednoho až dvou centimetrů.

Nejdůležitější je dát rostlině správný sestřih, aby lahodila oku pozorovatele a přesně pasovala do návrhu nádrže. Vzhledem k rychlosti růstu a stavbě můžeme Hemianthus micranthemoides stříhat plošně nůžkami, aniž bychom brali ohledy na to, zda stříháme i do listů nebo ne. Protože ale taková úprava zapřičiňuje příliš nepřirozený až umělý vzhled, je vhodné doladit rostlině divoký nádech malými nůžkami, kterými ji prostříháme jen samotné stonky. Výraz divoký nádech berte v úvozovkách. Opravdově a bez rozeznání zásahů do vzhledu začne rostlina vypadat přibližně po čtrnácti dnech od stříhání.

Jak jsme již zmínili, rostlinu lze dohušťovat odstřižky, které při údržbě vzniknou, aniž bychom je sázeli do dna. Jednoduše je uchytíme mezi listy čnějící z okolních stonků. Po nějakém čase takto zasazený Hemianthus micranthemoides spustí ke dnu kořeny a rostlina se uchytí, jako by byla vsazena do substrátu rovnou. S čím bychom měli počítat je vlastnost rostliny tvořit neprostupnou zelenou střechu, která brání ve vývoji spodních pater listů. Většinou se stonky vlivem nedostatku světla odlistí a zůstanou holé. Abyste něčemu takovému zamezili, musíte dočasně oželet zelenou krásu a rostlinu kompletně a hodně do hloubky sestříhat. Holé stonky se během několika dnů vzchopí a rostlina začne dostávat nový svěží kabátek.

Hemianthus micranthemoides je rostlinou úžasných možností pro aquadesign. Existují k ní sice alternativy, například Rotala rotundifolia sp. “Green“ nebo Didiplis diandra, ale Hemianthus micranthemoides je předhání na poli nároků v kladném slovasmyslu. Pokud uvažujete o něčem speciálním, krásném a dobře tvárném, pak by mohl být právě Hemianthus micranthemoides dobrou volbou.

Žádné komentáře: